En bra film om Stop Movie!
 
 
Här är en bra film om iMovie!
Och om Trailer-funktionen....
 
 
När man skapat en bok i Book Creator vill man gärna dela den eller på något sätt kunna lägga in den på bloggen.
Årstaskolans IT-pedagog Micke Kring har gjort en enkel och mycket bra instruktionsfilm hur man gör. På detta sätt får man en länk till internetadress till boken.
Ta en liten skärmbild på boken som du lägger i bloggen och gör en klickbar bild av, alltså länkar från bilden. Ser snyggt ut.
E-boken måste alltid ligga kvar på dropbox, eftersom länken länkas till den. 
Om ni jobbar i BookCreator så maila boken både som pdf och epub. Så gör ni två länkar till boken, så att de som inte har paddor får ladda ned pdf:en och de som har paddor epub-filen. Micke Kring har så på bibblis. Finns alltid två val för samma bok. Inkludera så många som möjligt.
Micke berättar i ett forum: "Exempelvis ligger en av våra elevers böcker, med ca 20 sidor inkl allt intalat med ljud på ca 9 MB. Gratis dropbox är väl på 2GB om de inte har höjt ytterligare. Så ett par hundra böcker lär du få in i alla fall."
Han lägger till: "Du kan göra på samma sätt med vilka filer du vill. Worddokument, Powerpoint, PDF:er, ljudfiler, filmer, you name it. Så länge du kan lägga filen i din dropboxmapp kan du göra en länk till den."
 

App-tips

01/08/2013

0 Comments

 
Vi hänvisar till skolappar.nu
Det är det bästa stället där man kan få tips om appar, hur de kan användas i skolan samt info om pris etc.

 
 
För att ta kort på det du håller på med på skärmen, gör du så här:
Börja med att hålla inne den runda knappen, tryck sedan samtidigt på stäng av-knappen, släpp sedan upp den runda knappen före. Ett klickande hörs. Bilden hamnar bland dina bilder.
 
 
Lägg paddan så att du har den runda knappen åt vänster.On-knapp (eller viloläge) sitter på höger sida längst ned. 

Tryck en kort stund för att aktivera viloläge.
 Håll in länge för att knappen om att stänga av kommer fram.
Ovanför hittar du hörluringången.
På undersidan till höger hittar du volymen. Du kan justera ljudet på den avlånga knappen. På den andra mindre knappen stänger du av ljudet.
Till vänster längst ned är högtalaren.
På vänster sida är dessutom Ingången för laddningssladden. Denna använder du även till projektor-adepten.
Så till slut den runda knappen på framsidan som används mest:
Denna klickar du för att byta program. Observera att du inte stänger ned programmet som du är i. Det gör du genom att trycks två gånger snabbt. Då dyker alla program som du har igång upp längst ned. Om du trycker på en av aplarna en längre stund, dyker minus tecken upp på alla. Stäng apparat genom att trycka på minusknapparna.
 
 
Picture
Glädjen visste inga gränser den 14 mars 2012 då Viktoriaskolan införskaffade iPads till år F-6. Dagen som eleverna väntat på under några veckor, kallades Paddagen. 4 st iPads låg och väntade i varje klassrum i ett låsbart plåtskåp från IKEA. Men innan någon elev fick röra en iPad var de tvugna att vänta på den stora invigningen.

Skolans IT-pedagog Gunilla Möller höll i samlingen som innehöll både filmer och tävlingar. Först ut visades en saga på appen Art Maker om paddan som ville börja på Viktoriaskolan. Därefter visades filmen där vi sänt ut vår reporter Elenor Sollerman för att intervjua barnen ute på skolgården, om vad de helst av allt önskade sig till Viktoriaskolan. Elenor lyckades med bedriften att få varje barn att till slut nämna iPad som sin största dröm.

Därefter var det dags för TÄVLING. Elever från år 1-6 togs fram och uppgiften var att genom några knapphändiga ledtrådar som barn i klass 2 gett, lista ut vad som beskrevs. Naturligtvis var svaret iPads. Men vem kan lista ut det när man hör ledtrådar som "Den är hård" och "Det finns olika"?
Allsång brukar finnas på de flesta pampiga samlingar och så skulle det naturligtvis också vara här. En elev hjälpte till att få till hipphopp-trummor, bas och synth på appen Garageband, så vi fick ett skönt gung innan vi kunde ta ton till "Viktoria-rappen".

Ett känt barnprogram är "Fixat och Klart" och vi hade äran att ha besök av Anné Olsson, som fick gå in som vikarierande programledare denna dag. Hon visade oss hur man enkelt och billigt tillverkar en egen iPad av ett foto, laminat och skumplast. Dessa låtsas-iPad som såg så verkliga ut, tyckte Elenor och Gunilla var ett bra material till ett Bus. De hade innan gått ut på skolgården för att lura stackars barn att de skulle få prova en iPad i en vecka. Eleverna var dock så smarta att de efter ett tag insåg att paddorna var "fejk". Detta fick vi alla skåda på film.

Till slut var det dags för vår rektor Lena Boström att gå fram och hålla ett invigningstal. Gustaf, från Digital Inn och Gunilla höll i varsin ände av en "låtsas-iPad", medan Lena klippte den mitt itu. En elev körde en trumvirvel i Garageband under tiden innan han till slut avslutade med en riktig smäll på cymbalen. Denna smäll fick avsluta invigningen och starta igång en ny resa, som ingen av oss pedagoger vet hur den kommer sluta och vart den kommer ta oss. Spännande känns det i varje fall att vara med på tåget! Nu är vi Örebros första iPad-skola!

Det måste firas med tårta!