Picture
Glädjen visste inga gränser den 14 mars 2012 då Viktoriaskolan införskaffade iPads till år F-6. Dagen som eleverna väntat på under några veckor, kallades Paddagen. 4 st iPads låg och väntade i varje klassrum i ett låsbart plåtskåp från IKEA. Men innan någon elev fick röra en iPad var de tvugna att vänta på den stora invigningen.

Skolans IT-pedagog Gunilla Möller höll i samlingen som innehöll både filmer och tävlingar. Först ut visades en saga på appen Art Maker om paddan som ville börja på Viktoriaskolan. Därefter visades filmen där vi sänt ut vår reporter Elenor Sollerman för att intervjua barnen ute på skolgården, om vad de helst av allt önskade sig till Viktoriaskolan. Elenor lyckades med bedriften att få varje barn att till slut nämna iPad som sin största dröm.

Därefter var det dags för TÄVLING. Elever från år 1-6 togs fram och uppgiften var att genom några knapphändiga ledtrådar som barn i klass 2 gett, lista ut vad som beskrevs. Naturligtvis var svaret iPads. Men vem kan lista ut det när man hör ledtrådar som "Den är hård" och "Det finns olika"?
Allsång brukar finnas på de flesta pampiga samlingar och så skulle det naturligtvis också vara här. En elev hjälpte till att få till hipphopp-trummor, bas och synth på appen Garageband, så vi fick ett skönt gung innan vi kunde ta ton till "Viktoria-rappen".

Ett känt barnprogram är "Fixat och Klart" och vi hade äran att ha besök av Anné Olsson, som fick gå in som vikarierande programledare denna dag. Hon visade oss hur man enkelt och billigt tillverkar en egen iPad av ett foto, laminat och skumplast. Dessa låtsas-iPad som såg så verkliga ut, tyckte Elenor och Gunilla var ett bra material till ett Bus. De hade innan gått ut på skolgården för att lura stackars barn att de skulle få prova en iPad i en vecka. Eleverna var dock så smarta att de efter ett tag insåg att paddorna var "fejk". Detta fick vi alla skåda på film.

Till slut var det dags för vår rektor Lena Boström att gå fram och hålla ett invigningstal. Gustaf, från Digital Inn och Gunilla höll i varsin ände av en "låtsas-iPad", medan Lena klippte den mitt itu. En elev körde en trumvirvel i Garageband under tiden innan han till slut avslutade med en riktig smäll på cymbalen. Denna smäll fick avsluta invigningen och starta igång en ny resa, som ingen av oss pedagoger vet hur den kommer sluta och vart den kommer ta oss. Spännande känns det i varje fall att vara med på tåget! Nu är vi Örebros första iPad-skola!

Det måste firas med tårta! 
Leave a Reply.