Idag fyller twitter 6 år. Eftersom twitter blivit en populär kanal för lärare idag så tänkte jag därför förklara hur det funkar. En del av er har kanske ett twitterkonto, medan andra bara har hört namnet.

Twitter är en social nätverkstjänst och mikroblogg som möjliggör för användare att skicka och läsa meddelanden, så kallade tweets. Meddelandena är textbaserade och får vara högst 140 tecken långa. Dessa visas öppet på användarens profilsida. Användare kan prenumerera på andra användares meddelandeflöde, vilket kallas '"att följa" (engelska follow), en prenumerant kallas "följare" (engelska follower)Det kostar ingenting att använda Twitter.Personer som använder Twitter använder en del specialuttryck.

Ett är att skriva nummertecken (#) framför ett ord eller en förkortning så att det blir lätt att hitta meddelanden som handlar om detta. Ett sådant ord kallas för en hashtagg. Stora organisationer, evenemang, händelser och folkrörelser har ofta en hashtagg för att samla information om dem. T.ex Alla inlägg om Viktoriaskolan skriver jag på slutet #viktoriaskolan. Då kan en annan person söka på allt som skrivits om Viktoriaskolan, genom att söka på #viktoriaskolan.

Twitter-konton refereras på liknande sätt till med ett snabel-a (@) före användarnamnet. När jag pratar om någon person på twitter, som jag vill ska kunna läsa mitt tweet, så "taggar" jag den i texten genom att skriva t.ex. @LarspridarnaVS i min text. 

Att sprida eller vidarebefordra någon annans tweet kallas för skicka en "re-tweet". Detta förkortas RT och följs av ett snabel-a och originalförfattarens kontonamn. T.ex RT @LarspridarnaVS.

Varför har detta blivit så populärt i skolvärlden? Främst är det för att de flesta kändisar och politiker i världen har ett twitter konto och twittrar. Du kan läsa aktuell info, tankar och inlägg som de skriver, och klyftan mellan dig och denne har minskat. Pedagoger delar vitsord, länkar, foton, websidor i sina tweets. Ett sätt att få reda på nyaste infon snabbt.

Twitter skiljer sig från facebook att du inte har några vänner. Du har några som du följer, vars twitter kommer upp hela tiden på ett statusfält, samt några följare som följer dina tweets. Du behöver inte skriva uppsatser, utan oftast är det små korta inlägg.


Uppmaning: Skaffa ett twitterkonto och testa! Sök reda på vårt twitterkonto: @LarspridarnaVS och se vilka pedagoger vi följer. Börja med att följa dem, så kommer du igång. Läs och se vad andra skriver och testa sedan på att skriva ditt första inlägg.

Ps Under fliken Om oss>twitter och facebook kan du redan nu se våra senaste inlägg...
Leave a Reply.