När elever vill ha enskilda genomgångar i matematik, låter Sara D dem filma in hennes genomgångar. Sen går eleven tillbaka till sin plats och kan lyssna på genomgången om och om igen, tills den förstår och behärskar området.
 
Klass 3 har med sin lärare Maria skapat jätte fina sagoböcker i iBook creator. Eleverna ritade bilderna till varje sida i appar som Artmaker och Ritplattan.
Det svåraste var att ångra en textruta. Den funktionen hittade varken Gunilla eller Maria. Nästa gång ska Maria prova med Bookcreator istället som även har en inspelningsfunktion.
 
Sara S använde evernote som ett hjälpmedel vid ett prov för ett par elever med dyslexi. De hade en dator med talsyntes som läste upp provfrågorna. Sedan hade de en iPad som de öppnat Evernote-appen på. Där fick de logga in på lärarens konto (då de inte hunnit skapat ett eget) och använde en anteckningsbok som läraren skapat till dem var. Däri spelade de sedan in frågan för fråga. Varje fråga markerades med en kort inspelning. Så i anteckningsboken hamnade inspelning efter inspelning under varandra. Klickar man på en inspelning så kan man på lyssna direkt.

Sara S kunde sedan lyssna igenom fråga efter fråga och rätta dem. Mer tidskrävande än att rätta ett papper, eftersom inspelningstiden blir i realtid, men ett bra sätt för de som inte har möjlighet att utrycka sig lika bra på ett papper.
 
Det är spännande att prova och lära oss hantera ipads! I 2-3:an jobbar vi nu med samhällsfrågor - att förstå vad det är och att kunna samtala om sådana. Eleverna får bl.a. se ett avsnitt av lilla aktuellt och sedan förbereda och spela in en kort nyhetssändning med kameran i ipads.

Det gav mig möjlighet att med Gunillas hjälp lära mig klippa ihop i imovie och att lägga in dem dolt i mitt nystartade konto på youtube. Jag har elevernas nyhetsklipp sparade på ett bra ställe till dess vi ska visa upp för övriga 2-3:or och eleverna kan också få länken till sin film för att visa dem där hemma. Jätte roligt för alla - eleverna och mig.


//Anette frank