Det finns många program att ladda ner Youtubefilm, bland annat Safari. Ta fram youtubefilm. Välj Fönster --> Aktivitet, hittar youtubefilmen. (Öppna stort fönster, titta i högerkant efter filstorlek) Den känner du igen på att det är den enda adressen som är på 4+ Mb (Den största filen). Sedan dubbelklickar du på den filen och vips så laddar safari ner filmen. Filmen hamnar i hämtade filer. 

Nu har filmen formatet .flv och går att visa upp i Vlc. Däremot måste du konvertera den till .mov för att använda den i keynote.Spara om den som .mov istället för .flv.

 Det gör du enklast genom att ladda upp filmen online och välja att konvertera den till .mov på http://www.online-convert.com/Den hamnar sen i hämtade filer efter några minuter.

Öppna din keynote. Gör i ordning en sida där du vill att filmen ska ligga. Dra filmen från finder till sidan, släpp. En liten svart ruta uppstår. Dra ut hörnen till valfri storlek.

Prova spela upp keynote. Filmen sätter igång automatiskt när sidan kommer fram.
 
Idag fyller twitter 6 år. Eftersom twitter blivit en populär kanal för lärare idag så tänkte jag därför förklara hur det funkar. En del av er har kanske ett twitterkonto, medan andra bara har hört namnet.

Twitter är en social nätverkstjänst och mikroblogg som möjliggör för användare att skicka och läsa meddelanden, så kallade tweets. Meddelandena är textbaserade och får vara högst 140 tecken långa. Dessa visas öppet på användarens profilsida. Användare kan prenumerera på andra användares meddelandeflöde, vilket kallas '"att följa" (engelska follow), en prenumerant kallas "följare" (engelska follower)Det kostar ingenting att använda Twitter.Personer som använder Twitter använder en del specialuttryck.

Ett är att skriva nummertecken (#) framför ett ord eller en förkortning så att det blir lätt att hitta meddelanden som handlar om detta. Ett sådant ord kallas för en hashtagg. Stora organisationer, evenemang, händelser och folkrörelser har ofta en hashtagg för att samla information om dem. T.ex Alla inlägg om Viktoriaskolan skriver jag på slutet #viktoriaskolan. Då kan en annan person söka på allt som skrivits om Viktoriaskolan, genom att söka på #viktoriaskolan.

Twitter-konton refereras på liknande sätt till med ett snabel-a (@) före användarnamnet. När jag pratar om någon person på twitter, som jag vill ska kunna läsa mitt tweet, så "taggar" jag den i texten genom att skriva t.ex. @LarspridarnaVS i min text. 

Att sprida eller vidarebefordra någon annans tweet kallas för skicka en "re-tweet". Detta förkortas RT och följs av ett snabel-a och originalförfattarens kontonamn. T.ex RT @LarspridarnaVS.

Varför har detta blivit så populärt i skolvärlden? Främst är det för att de flesta kändisar och politiker i världen har ett twitter konto och twittrar. Du kan läsa aktuell info, tankar och inlägg som de skriver, och klyftan mellan dig och denne har minskat. Pedagoger delar vitsord, länkar, foton, websidor i sina tweets. Ett sätt att få reda på nyaste infon snabbt.

Twitter skiljer sig från facebook att du inte har några vänner. Du har några som du följer, vars twitter kommer upp hela tiden på ett statusfält, samt några följare som följer dina tweets. Du behöver inte skriva uppsatser, utan oftast är det små korta inlägg.


Uppmaning: Skaffa ett twitterkonto och testa! Sök reda på vårt twitterkonto: @LarspridarnaVS och se vilka pedagoger vi följer. Börja med att följa dem, så kommer du igång. Läs och se vad andra skriver och testa sedan på att skriva ditt första inlägg.

Ps Under fliken Om oss>twitter och facebook kan du redan nu se våra senaste inlägg...

Wiki

3/21/2012

0 Comments

 
Nu är det populärt att skapa en wiki inom skolvärlden. En bra film om detta finns här.

Lärare och elever skapar lektionsplaneringar eller hemsidor till något ämne genom wiki.Wikispaces hittar du här.

Idag mailade jag alla språklärare på Viktoriaskolan om ett sätt att använda wiki.

Måste bara få tipsa er om en grymt häftig grej som en svenska lärare gjort på mellanstadiet med sin klass. Fick höra om detta på min kurs denna vecka. Ni har säkert hört talas om Wikipedia. Det som nu börjar bli populärt är att skapa en wiki (wikispaces).Lärare gör lektionsplaneringar i denna form, men det går även att använda det som denna lärare gjort.

Sandra Wissting heter hon som skapat just denna och hon åker ut och föreläser om ett omdefinierat lärande och undervisning genom internet.http://villamimmi.wikispaces.com/
Kolla själva så förstår ni vad detta projekt går ut på.Hon gjorde det i svenska, men det borde gå att genomföra likväl i engelska, spanska, franska, SVEN. Ett roligt sätt att få igång skrivandet med beskrivningar, texter, brevform etc.Ps Om någon nappar på detta, vore det jätte roligt om ni hör av er tillbaka till mig när ni kommit igång och berätta hur det går!

Här finns en webbsida på svenska om hur du skapar en wiki.
 
Många av er känner till lektion.se
Nu har det startats en ny sajt som heter Lektionsbanken. Där är det tänkt att alla lektionsplaneringar ska utgå ifrån lgr 11 med tänkt syfte, mål, förmåga och centralt innehåll. Idag finns det 64 lektioner, men denna sajt är med säkerhet något som kommer växa! Lägg in lektioner där!
 
För ett par veckor sen fick jag en idé om hur jag skulle kunna förenkla mitt arbete med instuderingsfrågor. Idén var att jag enkelt skulle kunna sprida frågor och få överblick över hela klassens svar i ett dokument. Det fungerade bara delvis, men jag skapade i vilket fall ett dokument där jag kan skriva upp till 50 frågor till eleverna som automatiskt kommer upp i deras dokument. De kan sedan svara och jag kan enkelt få upp en elevs alla svar i taget utan att lämna mitt grunddokument.(Mer tekniskt om hur jag gick tillväga. Jag skapade ett grunddokument där jag skrev frågor. Jag skapade sedan elevdokument som var inställda på att hämta mina frågor till elevernas dokument. Min tanke var sedan att mitt grunddokument skull hämta tillbaka eleverna svar. Detta var dock endast delvis möjligt tekniskt då google doks inte tillåter mer än 50 rutor att importeras till varje dokument.)Hela systemet om jag skulle kunna få det att fungera skulle i det reducera rättningsbehovet på glosförhör med ca 80 %. Detta pga att mitt system direkt skulle ge lärarna en överblick över hela klassens rätta svar och kunna räkna ut poängen. Läraren skulle endast behöva rätta de "felaktiga" orden.Om ni har några frågor så får ni gärna ställ dem till mig.
/Arvid
 
På Sex och samlevnadsundervisningen i år 8 för ett par veckor sen. Skulle vi diskutera lite olika värdefrågor. Jag ville i detta att alla mer fritt skulle kunna diskutera utan att vara rädd för att säga fel eller bli bedömd utifrån hur de tänkte. Jag skapade därför fyra olika rum i www.todaysmeet.com. Varje rum fick ett namn med en siffra (sexochsamlevnad57, sexochsamlevnad 95, etc). Jag hade 15 elever och placerade dem i fyra olika fysiska angränsande rum. Därefter gick jag runt och gav varje elev en individuell siffra som alias samt berättade vilket vr-rum de skulle in i. Det tog mig ca 15 minuter att sätta upp allt och få eleverna inloggade. Men därefter kunde jag samtidigt övervaka de fyra virtuella rummen och skriva nya frågor efterhand som rummen individuellt blev klara med varje ämne. Eleverna själva tyckte att det var jättespännande att få diskutera dessa frågor utan att de visste vem de diskuterat med (även om de efteråt förstås kunde fråga runt för att få reda på varandras siffror.Detta skulle också kunna fungera bra på ett klassråd där man ska diskutera olika saker, även om man då vill ha alla i samma virtuella rum. Om ni undrar över något får ni gärna prata med mig.
/Arvid
 
Hemsida om Storybird (Pim 5)


På storybird kan du skapa sagor med konstnärsbilder som finns i programmet. Därefter kan du spara sagorna och få en kod som du kan bädda in på din klasshemsida under skolarbeten.Se på tipsen under Google app hur du bäddar in din saga i din klasshemsida.

Film om Storybird
 
Har hittat en cool grej på corkboard.me. Du skapar en sida som du delar genom att skriva upp adressen i adressfältet som uppstår och delar till eleverna. Sedan kan ni alla gå in där och skriva saker på positivt lappar som sätts upp på en korktavla. Lapparna blir i olika färg och du kan flytta om dem på tavlan om ni ska sortera. Tänker att det är perfekt att använda då man ska spåna om lektionsinnehåll eller bidra med egna åsikter.